ANALISA MIKROBIOLOGI CEMARAN BAKTERI COLIFORM DAN SALMONELLA SP PADA TAHU DI KECAMATAN DELTA PAWAN

Main Article Content

Nenengsih Verawati
Nur Aida
Ridha Aufa

Abstract

Tofu is a high-protein soy-based food ingredient that is widely consumed in Indonesia. Tofu producers in Delta Pawan Subdistrict are dominated by small and medium-sized entrepreneurs whose hygiene and sanitation aspects in production activities are very under-taken. This study aims to determine the presence of Coliform and Salmonella Sp bacteria on tofu produced in Delta Pawan sub-district, Ketapang, West Kalimantan and compare with SNI01-3142-1998. The method used to detect the presence of Coliform bacteria in this study uses the Most Probable Number (MPN) method, which consists of estimator and confirmatory tests using Lactosa Broth (LB) media for the Brilliant Green Lactose Broth (BGLB) assay test for confirmation . Whereas to detect the amount of Salmonella Sp using the method of Total Plate Count (TPC) with selective media Salmonella Shigella Agar (SSA). The results of Coliform analysis in both industries found Coliform MPN values ​​of more than 2400 AMP / g samples, which indicated that they did not meet the standards set by SNI. While the results of the analysis of Salmonella Sp obtained positive results, so the two industries did not meet food safety standards.

Article Details

Section
Articles
Author Biographies

Nur Aida, Jurusan Teknik Sipil Politeknik Negeri Ketapang

Jurusan Teknik Sipil Politeknik Negeri Ketapang Jl. Rangga Sentap Dalong Sukaharja, Ketapang, Kalimantan Barat 78813, Indonesia

Ridha Aufa, Jurusan Teknik Sipil Politeknik Negeri Ketapang

Jurusan Teknik Sipil Politeknik Negeri Ketapang

References

Agustin, dkk.2010 Mikrobiologi Pangan. Universitas Gajah Mada (UGM),Yogyakarta.
Depkes RI. Undang-undang Republik Indonesia nomor 36 tahun 2009 tentang Kesehatan.Lembaran Negara Republik Indonesia Nomor. 2009;144
Dwidjoseputro, 1998.Dasar-Dasar Mikrobiologi, Cetakan ke-16, Jakarta:Djambatan.
Dwidjoseputro, 2005.Dasar-Dasar Mikrobiologi, Cetakan ke-16, Jakarta:Djambatan.
Fardias Srikandi, 1992. Polusi Air dan Udara. Yogyakarta: Kanisius
FDA BAM Appendix 2. 2001. Laboratory Guidebook- Most Probably Number Procedure and Tables
Gandhi, N., 2009. Incorporation of Nano Particles of Cobalt Fe rite Into Conjugated Polymer Matrix for Emi Cshielding Applications, The Sis.
Imam dan Sukanto. 1999. Mikrobiologi dalam Pengolahan dan Keamanan Pangan. Alumni. Bandung.
Karsinah. 2004. Deteksi Salmonella. Universitas Airlangga. Surabaya..
Kartika, Emma, Siti Khotimah, Ari Hepi Yanti. 2014. Deteksi Bakteri Indikator Keamanan Pangan Pada Sosis Daging Ayam Di Pasar Flamboyan Pontianak. Probiont, Volume 3,2: 111-119.
Narumi, dkk. 2009. Deteksi Pencemaran Bakteri Salmonella sp. Pada Udang Putih (Panaeus merguiensis) Segar Di Pasar Tradisional Kotamadya Surabaya. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelauatan, Volume 1,1:87-91.
Qian Chunmei, Zhou Min, Wei Jianghong, Ye Puhai, Yang Xu.“Pyrolysis and Co-Pyrolysis of Lignite and Plastic.” International Journal of Mining Science and Technology (24) 2014 : hal 137 – 141.
Rizky. 2016. Faktor yang Berhubungan dengan Pengaruh Tentang Stroke pada Pekerja Institusi Tinggi. Jurnal Berkala Epidemiologi, 1, 13-23.
Sukandi, dkk. 2008. Uji Coba Pengguna Inkolum Tempe dari Kapang Rhizopusoryzae Dengan Subtrat Tepung Beras dan Ubi Kayu Pada Unit Produksi Tempe Sanan Kodya Malang. Jurnal Teknologi Pertanian, Volume 9,8: 207-215.
Suprapti, M Lies, 2005. Tehnologi Pengolahan Pangan Pembuatan Tahu. Yogyakarta (23.6.201219.23pm)
Supardi dan Sukamto. 1999. Mikrobiologi, Pengolahan dan Keamanan Pangan. Alumni. Jakarta.
Susianawati, R. 2006. Kajian Penerapan GMP dan SSOP pada Produk Ikan Asin Kering Dalam Upaya Peningkatan Keamanan Pangan di Kabupaten Kendal.(Tesis). Universitas Diponogoro.
Wahyundari, E. S. 2000. Pengaruh Beberapa Macam Perlakuan Pengawetan terhadap Daya Simpan Tahu. Penerbit UPN “Veteran”. Jawa Timur. Surabaya
Winarno, F.G. 1993. Kimia Pangan, Gizi, Teknologi, dan Konsumen. PT Gramedia Pustaka Umum. Jakarta.
Wowon.2003. Sanitasi Pekerja pada Penampungan Susu di KPSBULembang.Hhtp://pustaka.unpad.ac.id/wpcontent/uploads/2009/03/sanitasi
_pekerja.pdf.