Identification of Cookies Quality Based on Banana Flour (Musa acuminata Colla) and “Selengek” Fish Flour (Anodontostoma chacunda)
Main Article Content
Abstract
“Jantan” banana (Musa acuminata Colla) and “selengek” fish (Anodontostoma chacunda) have high nutritional value, so they have the potential to be used as additional ingredients in cookie processing. This study aimed to analyse the quality characteristics of banana flour and selengek fish flour-based cookies. The research design used was factorial with variations in the composition of male banana flour and “selengek” fish flour, namely 75: 25, 80 : 20, 85 : 15, 90 : 10, 95 : 5, and 100 : 0. Chemical analysis (moisture content, protein content, and fibre content) and organoleptic test (colour, taste, aroma, and texture) were conducted on the cookies produced. Processing of cookies with the addition of male banana flour and selengek fish flour produced cookies with yields between 40.58% to 41.20%, moisture content between 6.11% to 8.58%, protein content 4.23% to 5.69%, and fibre content 5.00% to 6.19%. Sensory test analysis showed that panelists' hedonic level for banana flour and “selengek” fishmeal cookies ranged from 3.35 to 2.40 for colour parameters, 2.40 to 3.70 for taste parameters, 2.90 to 4.04 for texture and 2.40 to 3.35 for aroma parameters.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
References
Aditia, Muhammad dan Kurniawan. (2020). Pengaruh Kualitas Produk Terhadap Kepuasan Konsumen Sepeda Motor NMAX pada PT. Yamaha A. Rivai Palembang. Jurnal Manajemen Pemasaran & SDM, 1(1), 23- 37.
Agus, Dedes, 2018, Perlindungan Konsumen Atas Penggunaan Perjanjian Baku dalam Undang Undang Nomor 8 Tahun 1999 Tentang Perlindungan Konsumen, Jurnal Nurani Hukum Vol 1 No 1.
Agustini, S. et al. 2015, ‘Pengaruh Modifikasi Proses Terhadap Kualitas Sensoris Kue Delapan Jam’, Jurnal Dinamika Penelitian Industri, 26(2), pp. 107–115.
Ainul, N. K. I. K., & Susanti. (2021). Pengaruh Pengetahuan Perpajakan, Sosialisasi Perpajakan, dan Penerapan Sistem E-filling terhadap Kepatuhan Wajib Pajak Orang Pribadi pada Kantor Pelayanan Pajak Pratama Surabaya Wonocolo. Jurnal Pendidikan Ekonomi: Jurnal Ilmiah Ilmu Pendidikan. IImu Ekonomi, Dan Il sosial, 15(1), 19-19.
Ali, H. & Purwandi, L. (2017). Millenial Nusantara. Jakarta : PT Gramedia.
Alifianita, N. Dan A. Sofyan. 2022. Kadar Air, Kadar Protein, dan Kadar Serat Pangan Pada Cookies dengan Substitusi Tepung Ubi Jalar Ungu dan Tepung Rebung. Jurnal Pangan Dan Gizi. 12(2):37–45.
Amirah, Sitti, et al. "Pemberdayaan Kelompok PKK Desa Pitusunggu Kecamatan Ma’rang Kabupaten Pangkep Dalam Pemanfaatan Tepung Pisang Kepok Untuk pembuatan Cookies Sehat Rendah Kalori." Jurnal Mandala Pengabdian Masyarakat 6.1 (2025): 87-93.
Andri, A., Harahap, R. P., & Tribudi, Y. A. (2020). Estimasi dan validasi asam amino metionin, lysin, dan threonin dari pakan bijian sebagai sumber protein nabati. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 3(1), 18-22.
Artiningsih,A.,dkk., 2015. Studi Penentuan Kandungan Sulfur (Sulphur Analysis) Dalam Batubara Pada Pt Geoservices Samarinda Kalimantan Timur, Jurnal Geomine, Vol 02: 68-71, Teknik Pertambangan Universitas Muslim Indonesia.
Astuti, N.H., Rusilowati, A., Subali, B., & Marwoto, P. (2020). Analisis Kemampuan Pemecahan Masalah Model Polya Materi Getaran, Gelombang, dan Bunyi Siswa SMP. UPEJ, 9 (1) : 1-8.
Badan Standardisasi Nasional (BSN). (2018). SNI 2973:2018 Syarat Mutu Biskuit. Badan Standardisasi Nasional.
Chairunnisa, F. A. (2015). Pengaruh daya antibakteri obat kumur ekstrak etanol daun ciplukan (physalis angulata l.) Terhadap bakteri streptococcus mutans in vitro (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Yogyakarta).
Diachanty, S., Kusumaningrum, I., & Asikin, A. N. (2021). Uji Organoleptik Butter Kukis Fortifikasi Kalsium dari Tulang Ikan Belida (Chitala lopis). Jurnal Kelautan dan Perikanan Terapan (JKPT), 4(1), 13-19.
El Hasanah, Lak Lak Nahat. "Pengembangan wirausaha muda ekonomi kreatif berbasis budaya di Daerah Istimewa Yogyakarta." Jurnal Studi Pemuda 4.2 (2015): 268-280. https://doi.org/10.1918/JPE.VI5511.18004.
Humairah, Rahmah, et al. "Studi Literatur Potensi dan Perkembangan Teknik Ekstraksi Minyak Alpukat." Jurnal Serambi Engineering 9.4 (2024).
Junianto, J. (2022). Pengaruh penambahan tepung spirulina terhadap komposisi proksimat donat. Juvenil: Jurnal Ilmiah Kelautan dan Perikanan, 3(3), 73-78.
Kaahoao, A., N. Herawati. D. F. Ayu. 2016. Pemanfaatan Tepung Ampas Tahu Pada Pembuatan Kukis Mengandung Minyak Sawit Merah. JOM FAPERTA 4 (2): 1- 15.
Larasati, dkk. 2020.Presepsi Masyarakat Terhadap Kawasan Wisata Pantai Padang. Padang: Departement of Antropology, Universitas Andalas.
Malik, Nishtha, dkk. "Dampak kecerdasan buatan pada karyawan yang bekerja di organisasi yang dipimpin industri 4.0." Jurnal Internasional Ketenagakerjaan 43.2 (2021): 334-354.
Prasetyowati, Lia Anggraeni, and Luqman Hakim Handoko. "Pengukuran kinerja bank umum syariah dengan maqasid index dan sharia conformity and profitability (SCnP)." Jurnal Akuntansi Dan Keuangan Islam 4.2 (2016): 107-130.
Pratiwi, Hardiyanti. 2019. Evaluasi dan Assesmen untuk Anak Usia Dini. Serang: Laksita Indonesia.
Rahman, N., & Naiu, A. S. (2021). Karakteristik kukis bagea tepung sagu (Metroxylon sp.) yang disubstitusi tepung ikan teri (Stolephorus indicus). Jambura Fish Processing Journal, 3(1), 16-26.
Sari, Rima Meilita., Sumarmi., Astina, I Komang., Utomo, Dwiyono Hari., & Ridhwan. (2019). Measuring Students Scientific Learning Perception and Critical Thinking Skill Using Paper-Based Testing: School and Gender Differences. International Journal of Emerging Technologies in Learning (iJET), 14(19), 132-149.
Seveline, Seveline, Nofi Diana, and Moh Taufik. "Formulasi cookies dengan fortifikasi tepung tempe dengan penambahan rosela (Hibiscus sabdariffa L.)." Jurnal Bioindustri (Journal Of Bioindustry) 1.2 (2019): 245-260.
Siregar, Johan Andri, Rona J. Nainggolan, and Mimi Nurminah. "Pengaruh jumlah karagenan dan lama pengeringan terhadap mutu bubuk cincau hitam instan." Jurnal Rekayasa Pangan dan Pertanian 5.1 (2017): 89-95.
Sudarmaji, S. (2017). Migrasi dan Optimalisasi Database Sistem Informasi berbasis E-Learning Program Diploma III Manajemen Informatika Universitas Muhammadiyah Metro. MIKROTIK: Jurnal Manajemen Informatika, 6(2).
Sugeng, N. W., Mayasari, I., Ratnanigtyas, H., Tinggi, S., Trisakti, P., & Selatan, J. (2021). Modernisasi Dan Inovasi Kuliner Khas Kota Serang Sebagai Upaya Pemanfaatan Limbah Durian Butter Cookies Substitution Of Durian Seed Flour : Modernization And Culinary Innovation Typical Of Serang. Jurnal Pengolahan Pangan, 6(1), 20–27.
Sumaila, R. S., & Rossanty, N. P. E. (2022). Pengaruh Self Efficacy Dan Budaya Organisasi Terhadap Kepuasan Kerja Karyawan Di PT. Makassar Raya Motor Kota Palu. Jurnal Ilmu Manajemen Universitas Tadulako (JIMUT), 8(1), 028-037.
Susanto, and Hari Eko Irianto. "Pengembangan produk kukis ikan gabus (Channa striata) menggunakan mixture design." Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia 27.1 (2024): 37-48.
Taufik. "Formulasi cookies dengan fortifikasi tepung tempe dengan penambahan rosela (Hibiscus sabdariffa L.)." Jurnal Bioindustri (Journal Of Bioindustry) 1.2 (2019): 245-260.
Weimer, D. L., & Vining, A. R. (2017). Policy Analysis: Concepts and Practice (6th ed.). Routledge.
Widawati, Lina, et al. "Formulasi dan karakteristik mutu snack bar berbasis tepung pisang jantan (Musa paradisiaca var paradisiaca) dan tepung ampas tahu." Jurnal Agroqua: Media Informasi Agronomi dan Budidaya Perairan 20.2 (2022): 543-554.